Smaki z dzieciństwa Babci i Dziadka
Smaki z dzieciństwa Babci i Dziadka

“Smaki dzieciństwa z dawnych lat”

Wizyty u Babci i Dziadka bardzo często kojarzą nam się z pysznym jedzeniem. Bez wątpienia gotowanie dla wnuczków sprawia Dziadkom satysfakcję, a wspólne posiłki są doskonałą okazją do spędzenia czasu razem.

Racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem, pierogi z kapustą i grzybami, naleśniki na słodko (z serem lub dżemem), rosół z domowym makaronem – to tylko kilka przykładów, które sprawiają, że natychmiast stajemy się głodni. Poza walorami smakowymi, ulubione dania potrafią bardzo silnie budzić wspomnienia, głównie dzięki ich zapachom, które mózg łączy w pamięci z daną sytuacją. 

Jaka potrawa budzi w Tobie wspomnienia z dzieciństwa? Czy wiąże się z Twoją Babcią, Dziadkiem?

Żyjemy w czasach, kiedy mamy ogromny wybór, jeśli chodzi o dostępność produktów spożywczych, ale również restauracji serwujących dania z praktycznie każdej kuchni na świecie. Nie zawsze tak było… Zastanawiałeś się kiedyś, co jedli Dziadkowie w czasach swojej młodości?

Kogel mogel – nazwa brzmi znajomo? To deser opierający się na 2 składnikach: jajach i cukrze. Przepis jest bardzo prosty: oddziel żółtka od białek, do żółtek dodaj cukier i miksuj aż uzyskasz gładką masę. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Spróbujesz?

Jadano je kiedyś, je się i teraz. Kiedyś raczej w wersji na słodko. Naleśniki! Z dodatkiem twarogu ucieranego z żółtkami
i cukrem.

Popularna kiedyś forma deseru, blok czekoladowy, to połączone mleko w proszku, kakao, masło i cukier. Można urozmaicać go herbatnikami i bakaliami.

Delikatnie namoczona wodą kromka chleba z cukrem lub solą – w zależności od ochoty na słodkie lub słone – to klasyk, który możliwe, że pamiętają również Twoi rodzice. Niektórzy pod cukier dodawali też gęstą śmietanę!

Zupa mleczna z kawałkami bułki pszennej i cukrem to też przykład prostego dania, które zaspokajało ochotę na słodkie, dawało szybki zastrzyk energetyczny i pozwalało wykorzystać nie do końca świeże już pieczywo.

Całe szczęście, że dziś bardziej świadomie podchodzimy do tematu cukru i znamy wiele zdrowszych zamienników!

Uciekając od cukru, ale pozostając w temacie pieczywa - chleb smażony w jajku. Sposób na śniadanie czy kolację, wykorzystujący pieczywo z poprzedniego dnia. Można zajadać na słono, z dodatkiem warzyw i sosów, lub na słodko, z powidłami, owocami dopasowując odpowiednie przyprawy.

Znanym dodatkiem do chleba był też smalec z cebulą. Na przyjęciach często podawano ten przysmak razem z ogórkiem kiszonym.

Sałatka jarzynowa – królowa imprez czasów PRL. Sałatka, która w każdym domu smakuje inaczej, bo mimo, że składa się z warzyw i majonezu, może nieco różnić się ilością, rodzajem warzyw, sposobem ich krojenia czy doprawieniem.

Co przychodzi Ci na myśl, kiedy słyszysz „zimne nóżki”? Tak, to też nazwa dania, które królowało na stołach w dawnych czasach i do dziś ma swoich fanów. To galaretka z mięsem wieprzowym (głównie, choć zastępowano je również kurczakiem z rosołu).

Danie, z którym kojarzy się kuchnia polska, w różnych odsłonach – gotowane, smażone, pieczone, z rozmaitymi farszami - pierogi. Kiedyś najczęściej lepiono je w domu i gotowano na wodzie. Pierogi ruskie, teraz nazywane ukraińskimi, z kapustą i grzybami, ale też te w wersji na słodko – z twarogiem czy jagodami.

Kopytka, lane kluski, pyzy to popularne dania mączne przyrządzane w domach naszych Dziadków na obiady.

Na sycący obiad można było również upiec babkę ziemniaczaną, składającą się głównie z ziemniaków, cebuli i mąki. Dodatkami były skwarki, kiełbasa lub inne mięso, przyprawy, m.in. majeranek. Składniki tej potrawy były tanie i łatwo dostępne. Babkę podawano na ciepło z  kefirem lub śmietaną. Tak samo dobrze smakowała na drugi dzień. 

W wielu gospodarstwach przyrządzało się produkty wykorzystując swoje zasoby. Przykładem są mięsa mielone z przyprawami, pasteryzowane w słoikach. Pasteryzacja pozwala uchronić mięso przed zepsuciem. W dawnych czasach zamiast lodówek, niektóre gospodarstwa posiadały jedynie lepianki z ziemi, a mięso ze słoika służyło dłużej. Podobnie jak dzisiejsza konserwa. Poza własnym mięsem, nasze Babcie i Dziadkowie jedli swojskie masło, własnoręcznie pieczony chleb, przyrządzane w domu powidła, pili mleko prosto od krowy.

Do wielu z tych zwyczajów wraca się w dzisiejszych czasach. W naszym zabieganym życiu zaczynamy zauważać jak ważne jest jedzenie dobrej jakości. Dzięki większej świadomości możemy lepiej wybierać jedzenie, które nas odżywia i połączyć tę wiedzę z doświadczeniem Dziadków. To świetna okazja do nawiązania rozmowy i wymiany zdań na temat jedzenia z kiedyś i dziś!

Jak podobają Ci się wspomniane smaki z dawnych lat? Coś Cię zaskoczyło, zaciekawiło? Zapytaj swoją Babcię i Dziadka o to, co najchętniej jadali, będąc w Twoim wieku. Może odkryjesz coś zupełnie nowego!

 

Artykuł w wersji do druku

 



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl